Olej jojoba: właściwości użytkowe

Zawartość:

Potrzebne są naturalne substancje i materiały w różnych dziedzinach życia, takich jak żywność, uprawianych bez pestycydów, czystych obszarach, ubrania wykonane z naturalnych tkanin, materiałów budowlanych, mebli. Przy pielęgnacji włosów kobiety zaczęły się większe wykorzystanie środków ludowej, na przykład, olej jojoba do włosów stał się panaceum.
Powrót do spisu treści

load...

Jojoba w kosmetyce

W kosmetologii w ostatnich latach nastąpił wszystko sam trend. Nawet 10 lat temu, większość kobiet nawet nie myśleć o składzie kosmetyków, który jest używany, a dziś są one ściśle studiowania składu produktów kosmetycznych zakupionych. Wiele firm kosmetycznych zaczęły wykorzystywać naturalne składniki do jego produkcji. Jak wiadomo, taka produkcja jest bardzo drogie, więc ich produkcja jest znacznie droższe. Ale olej jojoba do włosów i ciała ma regenerujący efekt, połysk włosów i stają się skuteczne, a ciało staje się miękka i dopasowanie.

Na przykład, substancja taka jak olbrot, ekstrahowano z jamy czaszkowej spermy wieloryba pola i stosowanych do produkcji kosmetyków, leków. Ale teraz niszczenie tych zwierząt jest zabronione, a firma ma coś do zastąpienia olbrot. Kosmetyczka zaczęli używać naturalną substancję – olej jojoba, który jest uzyskiwany z nasion krzewu amerykańskiej.

Substancja wytwarzana przez tłoczenie na zimno, a tym samym, wszystkie użyteczne elementy i witamin. Nie roślina na świecie ma tak bogatą kompozycję. Długoterminowe badania wykazały, że zawartość składników odżywczych w oleju jojoba kilka razy wyższe niż w przypadku innych preparatów tysięcy roślin, a nawet olbrot w swoich właściwościach gorszych do niego.


Powrót do spisu treści

Olej jojoba skład

Jojoba zawiera w jego skład białek, aminokwasów i dużą ilość witaminy E, w którym produkt ma właściwości przeciwzapalne i regeneracji i przeciwutleniacz. Ma długą trwałość i ostatecznie nie staje się gorzki smak. I po dodaniu go do innych olejów pomaga przedłużyć ich trwałość. W badaniu piramid jojoba stwierdzono w starożytnym Egipcie, który jest niemal całkowicie zachowanej jego jakość.

load...

Mimo gęstej konsystencji, olejek szybko i głęboko penetruje włosy i skórę, tworząc warstwę ochronną, nie pozostają tłuste. Jojoba – najlepszy składnik tłuszczowy, który zaczął być używany w kosmetyce ze względu na swoje właściwości:

  • Zmiękczania;
  • Nawodnienie;
  • Odporność na temperaturę;
  • Nie podatne na utlenianie.

Chemicy odkryli, że zasadnicza struktura przypomina olej płynny wosk. Ale dla konsumentów, to nie ma znaczenia, że ​​są zadowoleni z właściwości lecznicze jojoba, ponieważ może on być stosowany w zapaleniu stawów, skóry, zaczerwienienie, zapalenie skóry, trądzik, wyprysk, atopowe zapalenie skóry i łuszczyca.

Właściwości olejku

Kompozycja kosmetyczna z jojoba stanie dbać skóry, odżywia i nawilża, przenikając w głąb porów. Zwykle jest ona traktowana jako podstawa i dodać do niej inne niezbędne substancje, a ponieważ nie ma zapachu – olej nie traci swój zapach.

Jojoba, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych, posiada doskonałe właściwości barierowe, dlatego jest często stosowany w pielęgnacji skóry noworodka. Uformowana folia ochronna umożliwia oddychanie skóry, lecz zapobiega stojącej wody wywołało użyciu pieluch.


Powrót do spisu treści

Pielęgnacja włosów Essential Oil

Kosmetologów odkryli, że za pomocą jojoba włosy, może znacznie poprawić ich kondycję i wygląd. Kruchy, suchy i kolorowe włosy będą „na żywo”, zyska siłę i blask. Wosk pomoże chronić je przed uszkodzeniem.

Olejek można stosować bezpośrednio na włosy lub na skórę głowy. W czystej postaci może być stosowana tylko na niewielkich obszarach skóry, ale w innych przypadkach wskazane jest, aby 10% roztworu. Aby wzmocnić działanie w nim dodać inne olejki eteryczne.

Olej jojoba do włosów można stosować jako dodatkowy składnik, dodając go do szamponu i melisy. Można osiągnąć dobry efekt, jeśli włosy przed praniem zastosowanie oleju na skórze głowy i czubki włosów na 20-30 minut. Już po pierwszym zabiegu można zauważyć poprawę, że włosy staną się miękkie i posłuszny. Substancja jest zalecany do codziennego użytku w czesania, stawiając kilka kropel na grzebieniu z kilkoma zębami.

Problem utraty włosów często pojawia się na jego jojoba decyzja będzie niezbędna. Konieczne jest, aby mieszanina olejów dodając kilka kropli każda: cedr, sosna, eukaliptus, imbir lub szałwia ropy. Zastosuj podczas czesania lub wcierać w skórę głowy na pół godziny przed myciem.
Powrót do spisu treści

Zastosowanie oleju w pielęgnacji ciała

W pielęgnacji ciała z wykorzystaniem świeży olej tłoczony na zimno. To nie dodaje konserwantów, aromatów, barwników, olej jest hipoalergiczny i dlatego może być stosowany do wszystkich rodzajów skóry. Składniki odżywcze przyczyniają się do odmłodzenia skóry i poprawić swoją kondycję, eliminując peeling, suchość i zapalenie. Wiotki i starzenia się skóry jest szczególnie potrzebujących opieki, olej jojoba pomoże pozbyć się zmarszczek i drobnych pęknięć. Dzięki niemu można również zwalczać trądzik, drobne skaleczenia, rozstępów i cellulitu. Nawilża skórę po goleniu, kąpieli i opalania, pomaga złagodzić blizny.

Kosmetyczne stosowanie jojoba stać się bardziej popularne, może wymienić olej mineralny, trójglicerydy, lanolinę i skwalen. Kosmetyki są bezpieczniejsze i bardziej efektywne. Do 2000 lat, ludzie dzięki jojoba zachować zdrowie, młodość i urodę.

load...