Jak stosować olejek do pielęgnacji ciała: nauczyć się korzystać z naturalnych substancji

Oleje roślinne są wszechstronne produkty kosmetyczne do pielęgnacji skóry i włosów. Najbardziej użyteczne właściwości są oliwa z oliwek, olej z rokitnika zwyczajnego, olej palmowy, olej kokosowy, olej rycynowy, olej migdałowy, etc. W postaci czystej, można stosować nie wszystkie oleje roślinne. Zaleca się używanie wyłącznie najwyższej jakości nierafinowanego oliwą. Nie tylko zmiękczenia skóry, ale również zawierają duże ilości witamin i minerałów, które odżywiają skórę, co umożliwia ich zastosowanie jako samodzielny preparat kosmetyczny.

load...

Zawartość:

Naturalny olej jako kosmetyk

Oliwa z oliwek do twarzy i ciała

Być może najbardziej dostępna jest oliwa z oliwek. Jest on stosowany jako opatrunek sałatki i gotowania różnych potraw. Okazuje się jednak, olej z oliwek może być stosowane w kosmetyce, jako pożywki. Zawiera duże ilości składników nawilżających, a także wapń, żelazo, miedź, witaminy A, D, E. Witaminy A i D są aktywnie zaangażowani w odnowę naskórka, chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych. Witaminy E, zawarte w oleju, to jest powszechne przeciwutleniaczem. Oliwa z oliwek pomaga oparzenia słoneczne, okazyaaet antybakteryjne, nawilżające i zmiękczające.

load...

Do pielęgnacji skóry trzeba zrobić lekki masaż z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wystarczy kilka zabiegów tygodniowo dla skóry twarzy nabył świeżość i sprężystość.

Olej z oliwek może być stosowany do usuwania makijażu. Zastosuj kilka kropli olejku na watę lub szmatką i przetrzeć skórę wokół oczu.

Jeśli masz pęknięcia na wargach również pomóc oliwę. Posmarować je spierzchnięte usta 2 razy dziennie.

Oliwa z oliwek jest zalecany do pielęgnacji paznokci i skóry dłoni. Kiedy zadziory sprawiają, że wanna z palcami, gwoździe zanurzone w pojemniku z olejem. Będzie to zmiękczają skórę, normalizuje stan naskórka, po którym będzie można usunąć zadziory.

W zimnych porach roku, wiele do czynienia z takim problemem jak rękach ogorzały. Aby dostać się w ręce młodszy wygląd o każdej porze roku – smaruj je w nocy trochę oliwy z oliwek i założyć bawełniane rękawiczki lekkie i iść do łóżka.

Mimo napiętego harmonogramu, należy zwrócić uwagę na swoje ciało. Weź relaksującą kąpiel z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. To pomaga nawilżają i zmiękczają skórę.

Olej z rokitnika i jego właściwości

Serwetki został słynie z unikalnych właściwości. Szczególnie ceniona jest owoc rokitnika, ich miąższ i oleju. Sea oleju kruszyny, która ma jasny czerwono-pomarańczowy tekstury, zostały wykorzystane w kosmetologii i medycynie. Jest bogaty w witaminy A, E, C, F, K i wsp. Witamina A jest odpowiedzialna za elastyczność skóry i nawodnienia. Witamina E – to prawdziwa skarbnica naskórka. On sprawia, że ​​jej młoda, wygładza zmarszczki, normalizuje strukturę

Ponadto olej z rokitnika bogate w karoten, karotenoidy, sterole, kwasy tłuszczowe. Wszystkie te składniki są odpowiedzialne za stan skóry, więc regularne stosowanie oleju rokitnika pozwoli skórze młody i nadać jej zdrowy wygląd. Składniki rzadkich gamma wielonienasyconych kwasów, które tworzą olej, zwany „mlodosti Factor”.

Korzystanie z rokitnika zwyczajnego olej jest zalecany dla osób starszych, pomarszczona i zwiotczała skóra. Olej zwiększa napięcie i elastyczność tych obszarów problemowych twarzy i ciała. Olej z rokitnika zapobiega tworzeniu się zmarszczek na twarzy, usuwa pierwsze oznaki starzenia się skóry, odżywia i nawilża naskórek.

Olej z rokitnika jest stosowany w leczeniu chorób skóry (toczeń, łuszczyca, egzema, zapalenie skóry), a także rozmaite uszkodzenia skóry (pęknięcia, zadrapania, skaleczenia, oparzenia).

Dzięki regenerujących właściwości, olej z rokitnika jest stosowany w leczeniu trądziku i blizn potrądzikowych. Konieczne jest smarowanie skóry z olejem na parze przez okres 10 dni.

Olej z rokitnika jest bardzo skoncentrowany produkt, dlatego nie zaleca się stosować nierozcieńczony. Wyjątkiem jest leczenie ran i oparzeń, ale w każdym przypadku powinny one być stosowane wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Olej rycynowy do

Włosów

Olej rycynowy posiada doskonałe właściwości regeneracyjne. Produkt ten jest powszechnie stosowany w kosmetyce. Olej rycynowy zapobiega wypadaniu włosów, zmaga się z posechennymi wskazówek, to sprawia, że ​​włosy gładkie i łatwe do zarządzania. Olej należy wcierać w skórę głowy przez 5 minut, a następnie pokryć głowę plastikowej torbie i owinąć ręcznikiem. Po 15-25 minutach spłukać włosy ciepłą wodą kilka razy z łagodnym szamponem i sucho bez suszarki do włosów. Ta procedura Zaleca się, by jeden raz na tydzień przez 2-3 miesięcy.

Jak stosować olej migdałowy

Olejek migdałowy jest klarowna ciecz o przyjemnym smaku orzechowym i lekkim aromacie. Że zawiera witaminy A, E, F i witaminy z grupy B. Z uwagi na dużą zawartość witaminy E, należy migdałowy warstwa oleju do ochrony skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym vozdeysvtiya, spowalnia proces starzenia i starzenia się skóry. Witamina A jest odpowiedzialna za nawilżenie skóry, witamina F normalizuje pracę gruczołów łojowych, zapobiega ekspansji porów.

Olej migdałowy można stosować do dowolnego rodzaju skóry. Jeśli masz wrażliwą skórę – migdałowy podrażnienie i stan zapalny zwalniającej oleju. W normalnym oleju skóry, mogą być stosowane do zapobiegania zachowując swój sygnał. W pielęgnacji skóry tłustej, olej migdałowy można zapobiec pojawieniu się blizny po trądziku i rozszerzonych porach w „obszarów problemowych” – obszar podbródek, czoło i nos. Zastosowanie olejku migdałowego w pielęgnacji suchej skóry zapewnia nawilżenie i odżywienie naskórka. Regularne stosowanie oleju poprawia cerę, wygładza zmarszczki, wyrównuje koloryt skóry.

W kosmetologii olej migdałowy jest dodany do składu środków dla wzmocnienia włosów i odżywcze kremy. Tradycyjnie, oleje stosuje się jako środek do masażu. Jest szybko wchłaniany przez skórę, reguluje równowagę wodzie lipidów pomaga przyspieszyć proces regeneracji komórek.

„olej” kosmetyki

Dzieci. Delikatne skóry dziecka wymaga szczególnej opieki. Kosmetyki dla dzieci oleju należy szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Jest to najczęściej używany przy zmianie pieluchy, do masażu, do oczyszczania uszu. Aby uniknąć reakcji alergicznych, ziołowe oleje kosmetyczne powinny być stosowane wyłącznie po konsultacji z lekarzem pediatrą. Co do zasady, wszystkie dzieci oleju testowane dermatologicznie. W związku z tym, można użyć go do siebie.

Filmy o cudowną moc naturalnych olejów

load...